(2015) Noitatohtori

 

Noitatohtori

NoitatohtoriPiskuisen Kuuselan kunnan pitkäaikainen lääkäri Eriksson on kuollut. Mistä uusi lääkäri tilalle? Kas siinä pulma kunnanjohdolla. Eihän pikkukuntiin, jos ei aina isompiinkaan, hakijoita ole. Yllättäen kuitenkin yksi hakija ilmaantuu. Hän on Somaliasta lähtöisin oleva Ahmed Ben Hassan. Kokemusta ei kovin paljon ole ja lisäksi Suomen kielen taitokin on vähän niin ja näin. Kunnanhallituksen puheenjohtajalla Ylä-Hutulla menee olvi väärään kurkkuun, kun kuulee, kuka lääkäriksi on tyrkyllä. Vaan kun ei muutakaan voi, Ylä-Huttu joutuu jyräämään kunnanhallituksen ja Hassan valitaan.

Kaikki kuntalaiset eivät hyväksy uutta lääkäriä. Lipevä pastori Kappeli ryhtyy oitis juonimaan tätä vastaan. Irakilaissyntyisen ravintoloitsijan Ali Farahin perheelle somalilääkäri on onnenpotku. Nyt he voivat saada apua perhettä vaivaavaan kiusalliseen ongelmaan.
Riehakkaissa Juhannusjuhlissa Kappeli pääsee julistamaan entisen, mutta alkoholisoituneen ravintolamuusikon, Virran, kuolleeksi. Pastori toteaa oitis syylliseksi noitatohtoriksi nimetyn Hassanin. Alkaa raivoisa takaa-ajo. Hassania ei saada kiinni, mutta tapahtumat patologin leikkauspöydällä muuttavat tilanteen. Pystyykö perusturvajohtaja Ilona Lempinen todistamaan Hassanin syyttömyyden? Pastori joukkoineen ei anna periksi, vaan punoo yhä juoniaan Hassania ja Ilonaakin vastaan.


Näytelmässä tarkastellaan kuvitteellisen, pienen Kuuselan kunnan elämää huumorin, välillä jopa kreisihuumorin keinoin. Kuuselassa on monen kirjava asujaimisto. Siellä on taviksia, tiukkapipoja, kateellisia, juonittelijoita, päällepäsmäreitä, rakastuneita ja onhan siellä Suhina-Lempimäinenkin värikäs tyyppi. Ja huomaamme, kuinka ennakkoluuloisia olemme vieraita kulttuureja kohtaan. Kuuselasta löytyy kaikkea ja kaikkea siellä sattuu. Nauramatta tapahtumia ei voi seurata.

-Kari Kitunen-

 

 

Käsikirjoitus Kari Kitunen (Kari Kitunen Facebookissa)
Ohjaus Matti Muhonen (www.mattimuhonen.fi)

Rooleissa:

Ahmed Ben Hassan, lääkäri – Timo Hirvonen
Ilmari Ylä-Huttu, kunnanhallituksen puheenjohtaja – Toivo Puustinen
Anna Salmi, kunnanjohtaja – Maarit Honkanen
Ilona Lempinen, perusturvajohtaja – Tanja Turtiainen / Suvi Pennanen-Oikari
Ali ”Kemikaali-Ali” Farrah, baarinpitäjä – Jussi Turunen
Miriam, Alin vaimo – Tuula Sallinen
Impi Ala-Tuuhonen, kuntalainen ja moralisti – Niina Toropainen
Reino Virta, alkoholisoitunut entinen ravintolamuusikko – Raimo Kasurinen
Selma Kaappinen, alkoholisoitunut kuntalainen – Maritta Luukkanen
Sakari Kappeli, kirkkoherra – Kari Rannanpiha
Neiti Tiisula, kuntalainen – Tuula Sallinen
Neiti Villanen, kuntalainen – Maarit Honkanen
Patologi – Niina Toropainen

KuvaGalleria