(2017) Viisi naista kappelissa

Kesän 2017 näytelmä on Arto Seppälän kirjoittama näytelmä
”Viisi naista kappelissa”. Näytelmän muoto on tragikomedia.

 

 

Näytelmä kertoo viiden naisen kohtaamisesta kaikille tavalla tai toisella pidetyn miehen hautajaisissa. Naiset tilittävät tuntojaan ja ajautuvat myös keskinäiseen mielipiteiden vaihtoon, välillä hyvinkin kärjekkääseen sellaiseen.

Kalervo Räsänen ajautuu monista syistä lopulliseen ratkaisuun päättäen elämänsä oman käden kautta.  -Ennen oman henkensä riistämistä hän on kuitenkin lähettänyt kutsun elämänsä viidelle tärkeimmälle naiselle hautajaisiinsa, ei kenellekään muulle. Naiset, toisistaan tietämättä, saapuvat yksi kerrallaan siunaustilaisuuteen kappeliin. Ensimmäisessä näytöksessä naiset muistelevat omaa osaansa ja elämäänsä Kalervon kanssa.

Siunaustilausuuden jälkeen ryhmä siirtyy jatkamaan tuntojensa tilittämistä ja pohtimista muistotilaisuuteen, leskeksi jääneen Maija Räsäsen kotiin. Seurueessa on Maijan lisäksi Kalervon äiti Salme, Kalervon ensimmäinen vaimo Sirkka, Kalervon rakastajatar Lahja Siren ja salaperäinen sairaanhoitaja Marja. Jokaisella naisella on ollut omanlaisensa suuri osa edesmenneen Kalervon elämässä.

Tekstiä näytelmässä on paljon, monologit ja vuoropuhelut sisältävät arkoja totuuksia ja herkullisia yksityiskohtia. Tragikomedia on haastava näytelmän laji ja se vaatii rehellistä, tarkoin ajateltua näyttelijäntyötä. Osaavilla näyttelijöillä mukaan saadaan paljon yleisön nauruhermoja kutittelevia hetkiä.

Näytelmässä on nimensä mukaisesti varsinaisina rooleina vain naishahmoja. Tekstin haastavuutta lisää se, että osa repliikeistä on vain sanojansa ajatuksia ja juoneen sisältyy takaumia menneestä ajasta.

Ohjaaja:
Matti Muhonen

Rooleissa:
Maija Räsänen, itsemurhan tehneen Kalervon vaimo – Maarit Honkanen
Sirkka Räsänen, Kalervon ensimmäinen vaimo – Tanja Turtiainen
Salme Räsänen, Kalervon äiti – Maritta Luukkanen
Lahja Siren, Kalervon rakastajatar – Niina Toropainen
Marja Niiranen, sairaanhoitaja – Sari Peltonen
Pappi – Timo Hirvonen

Lavastus ja puvustus:
Työryhmä

Kuiskaaja:
Mirja Käyhkö

 

 

_______________________________________________
Itä-Savo, lukijoiden lyhyet 13.7.2017: